Thursday, June 27, 2013

Kush i fitoi zgjedhjet në Shqipëri? Rasti i Shkodrës


Qarku Shkodër, përmbysja erdhi nga LSI dhe PKDSH-ja
Zgjedhjet parlamentare të 23 qershorit 2013 në Qarkun Shkodër, sollën një “përmbysje” në favor të partive të renditura krahas Partisë Socialiste, por kjo përmbysje nuk u shkaktua nga vetë Partia Socialiste. Siç shihet në tabelë, në vitin 2013 pati një rritje me 4 mijë numri i votuesve në këtë qark, ndërsa Partia Socialiste mori vetëm 3500 vota më shumë, Partia Demokratike humbi 11 mijë vota.
Votat e humbura nga Partia Demokratike duket se u morën pjesërisht nga Lëvizja Socialiste për Integrim, (plus 10 mijë vota më shumë se sa në 2009) si dhe nga një parti e vogël demokristiane, e cila qe renditur me koalicionin e majtë dhe arriti të fitojë një mandat deputeti. Pra përmbysja e madhe në Qarkun e Shkodrës nga djathtas – majtas, në fakt është shkaktuar nga Lëvizja Socialiste për Integrim. Partia Kristian Demokrate e Shqipërisë, me të parin në listë Mark Frrokun dhe të dytin, Arben Frroku, mori afërsisht 6800 vota ose 5.56 për qind të totalit të votave në Qarkun Shkodër.

Në një farë mënyre, shkodranët e mërzitur ndaj Partisë Demokratike, protestojnë me votë duke votuar LSI-në. Nga ana tjetër Shkodra ka një numër të konsiderueshëm votash që shkojnë për partitë e vogla, vota që më 2009 qenë të fragmentarizuara dhe nuk prodhuan asnjë mandat deputeti, ndërsa kësaj here duket se u përqendruan mjaftueshëm për të prodhuar një mandat deputeti.
Sa i përket mandateve, PS ruajti të njëjtin numër si më 2009, ndërsa PD ra nga 7 në 5, ku një mandat i kaloi LSI dhe një mandat i shkoi partisë PKDSH.

No comments: